Öte yandan açıkçası bizim bu ziyaretimizde aklımız Çiya Sofrası'nda kaldı. Burası 1998'de kurulmuş ve kendini "Anadolu mutfak kültüründe artık yörelerinde bile unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin, kaybolmuş lezzetlerin sunulduğu, eski kültürlerin günümüze taşındığı bir kültür sofrası" olarak adlandırıyor. Oradan da 1-2 takviyeyle masayı donattık, muammara ve karadut şerbeti muhteşemdi. Çiya'nın web sitesinde farklı yörelerden 100'lerce farklı yemek listelenmiş, tabii ki her gün belli bir kısmı mevcut. Bizim gittiğimiz günkü menüden bazı seçmeler:
Soryaz Çorbası: Soryaz (yabani sarımsak ),bulgur,soğan,salça,kırmızı biber,sumak ekşisi. - Güneydoğu
Bozbaş: (kestaneli) Parça et, patates, ekşi erik,taze kişniş,sarı kök, nohut ,kestane - Kars
Kara Lahana Sarması
Keşkek: Buğday,tavuk eti veya kuzu gerdan,baharat - Anadolu
Ekşili Kebap: Arpacık soğan, patlıcan, elde çekilmiş koyun kıyması, nar ekşisi, salça, karabiber - Kilis

Şevketi Bostan: Dikenli bitki kökü, kuzu eti, zeytinyağı, limon, yumurta - Aydın
Yuvalama: Pirinç, koyun eti ve kıyması, süzme yoğurt, nohut, nane - G.Antep
Yoğurtlu Kenger Aşı: Kenger, nohut, parça et, nane, yoğurt - Diyarbakır
Analı Kızlı: Bulgur, yağsız koyun kıyması ve eti, nohut, nane - Malatya, Adana
Pirpirim Aşı: Yabani Semiz Otu, Börülce, Kuru Patlıcan, Kuru Domates, Biber, Mercimek, Nane, Sumak Ekşisi - Nizip(G.Antep)
Mendi kavurması: Mendi, soğan - Van
Açıkçası Çiya Sofrası, yeni lezzetler tatmak isteyenler için tek başına 3-4 ziyareti hakediyor.
Alkol verilmeyen Çiya'da Keme kebabının porsiyonu 30 TL'ydi, ama kısıtlı süre tadılabilen bu lezzeti bu fani dünyada denemek şart.
Adres: Caferağa Mah. Güneşlibahçe Sk. 48/B Kadıköy - İstanbul
Tel: 0216 336 30 13
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder